Dzień makaronu

25 października br. obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu.  Celem stworzenia Światowego Dnia Makaronu, było pokazanie, że jest to potrawa znana i lubiana na całym świecie. Dodatkowo jest zdrowa, bowiem makaron znajduje się na 3 poziomie piramidy zdrowia.

Z tej okazji porozmawialiśmy o makaronie, o potrawach z makaronem w roli głównej.

Idealny moment na kształtowanie z zakresu edukacji matematycznej oraz rozwijanie motoryki małej. W tym dniu 6-latki dokonywali klasyfikacji pod względem koloru i kształtu makaronu. Odtwarzali ciąg, kolejność i sekwencje według ułożonego przeze mnie wzoru. Za pomocą rurki do napojów, przy użyciu tylko jednej dłoni wyławiali „rybki z basenu” makaron z hula hop, a następnie nawlekali makaron na włóczkę wykonując w ten sposób naszyjnik.

Ciekawostki:

  • Zakłada się, że pierwszy makaron, który powstał w Chinach ok. 4 tys. lat temu, miał długości 20 cali.
  • Na świecie wyróżnia się około 600 gatunków i kształtów makaronu.
  • Przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę.
  • Stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii.
  • Najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce – krajanka.
  • Al dente – oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom.
  • Makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza.

Dodaj komentarz